Pada 14-15 September 2021, pukul 07.00-16.00 WIB atau pukul 08.00-17.00 waktu Malaysia, dilaksanakan kegiatan Seminar Kebangsaan Penyelidikan dan Intervensi Amalan Bilik Darjah atau SKInterclass 2021. Kegiatan yang dihadiri lebih dari 300 peserta ini diselenggarakan secara dalam jaringan (daring) melalui Google Meet oleh Insititut Pendidikan Guru Kebangsaan (IPGK) Perempuan Melayu Melaka, Malaysia dan Kementerian Pendidikan Malaysia. Seminar Kebangsaan Penyelidikan dan Intervensi Amalan Bilik Darjah ini mengangkat tema Pendidikan Guru Era Baharu: Pengajaran dan Pembelajaran. Terdapat 3 keynote speaker yang berbicara pada kegiatan dua hari ini serta pemakalah pendamping. Sebanyak 69 pembicara menyajikan hasil penelitian dengan mengisi dua sesi yang terdiri atas 12 ruang persidangan pada hari kedua; sementara pada hari pertama diadakan lomba inovasi pembelajaran yang diikuti oleh para pelajar dan guru/dosen dari pelbagai sekolah dan perguruan tinggi di Malaysia.

Ibu N. Lia Marliana dosen Prodi Pendidikan Bahasa dan Sastra Indonesia (PBSI) Fakultas Bahasa dan Seni (FBS) Universitas Negeri Jakarta (UNJ) menjadi salah satu pembicara pada seminar kebangsaan ini. Beliau yang saat ini tengah melanjutkan studi doktoral di Program Linguistik, Pusat Kajian Bahasa dan Linguistik (PKBL), Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mempresentasikan hasil penelitiannya berjudul Penanda Pengemukaan Topik dalam Wacana Pedagogi Semasa Aktiviti Microteaching. Sebagai mahasiswa S-3, Ibu N. Lia Marliana dibimbing oleh Prof. Madya Dr. Mohammad Fadzeli Jaafar dan Dr. Harishon Radzi, demikian pula dengan makalah yang dipresentasikan tersebut.

Pada hari kedua seminar kebangsaan ini, diumumkan pemenang Anugerah Citra Gemilau untuk lomba Inovasi Pembelajaran dan peraih Kertas Penyelidikan Terbaik Kategori Umum.  Peraih Kertas Penyelidikan Terbaik, salah satunya diraih oleh Ibu N. Lia Marliana. Terdapat 13 makalah terpilih dan terbaik dari 69 makalah yang disajikan dalam seminar ini. Peraih Anugerah Citra Gemilau diumumkan via Facebook IPGK Perempuan Melayu Melaka pada 15 September 2021 pukul 15.00 WIB atau pukul 16.00 waktu Malaysia.

Pemenang mendapatkan piagam penghargaan dari Kementerian Pendidikan Malaysia dan IPGK Perempuan Melayu Melaka sebagai pihak penyelenggara. Direncanakan pada tahun mendatang kegiatan ini akan diperluas sasaran peserta dan pembicaranya sehingga menjadi seminar internasional. (nlm)